Hvorfor tar noen opp forbrukslån?

Det er mange grunner hvorfor noen tar opp forbrukslån. Forbrukslån kan gi kapital til å starte et firma, eller gi deg muligheten til å kjøpe inn utstyr som du trenger for å lage noe. Forbrukslån kan i veldig mange sammenhenger være med på å skape vekst, men det er mange feller å gå i.

Passer man ikke på, og ender opp med rotete økonomi, er refinansiering en god måte å få mer oversikt på. Forbrukslån kommer med betingelser, og betingelsene kan virke bedre enn de egentlig er. Man må vite at man kan betale dem tilbake og man må passe seg for lån med høye gebyrer.

De forskjellige bankene og selskapene som tilbyr forbrukslån, vil ha forskjellige renter, nedbetalingsplaner og gebyrer. Det er viktig å være nøye når man signerer og sier ja til betingelser. Les alltid gjennom dem før du sier ja til noe. Lån gir en boost til økonomien, men er finurlige.

Det er forskjellige faktorer som spiller inn på om en avtale for lån og refinansiering er god. Det handler om nedbetalingstid, rentestørrelse, strenge frister og gebyrer. Er man påpasselig, og inngår gode avtaler er man godt tjent med løsninger som dette. Ikke alle er ute etter å lure deg.

Nedbetalingstid påvirker i stor grad

Rammen for nedbetalingsplanen, og nedbetalingstiden vil påvirke hvorvidt et forbrukslån lønner seg. Har man muligheten til å betale tilbake raskt får man ofte bedre renter, mens hvis man vil dele opp betalingene over lengre tid ender man som regel opp med høyere renter og stivere gebyrer.

Ved å samle lån og regninger på et sted, gjennom billig refinansiering, sørger man for at man ikke blir bombardert med stadige regninger og innbetalinger, og det er her man ofte sparer mye på nedbetalingstiden. Det blir mye mer overkommelig, og dermed lettere å budsjettere.

Man bør ikke låne penger utover det man vet man kan tilbakebetale. I forhold til egen økonomi må man se hva man har råd til å ha som en fast kostnad over lengre tid. Med lengre nedbetalingstid og lavere innskudd, vil det være lettere å holde seg på toppen av lån og utgifter.

Nominell rente vs. Effektiv rente

Det kan være mye forvirring rundt nominell rente vs. Effekt rente. De brukes i forskjellige sammenhenger og betyr forskjellige ting. Mange blir truffet med et høyere tall enn de hadde forventet og som de hadde blitt fortalt at de skulle forholde seg til.

En nominell rente er det selve rentesatsen på lånet er, før gebyrer, og utgir ofte ikke hele beløpet. Dette vil som oftest være årlige satser. Disse kan brukes til å gjøre grovere utregninger, mens er man på jakt etter de faktiske utgiftene og kostnadene, må man se på effektiv rente.

Effektiv rente er verdien av den nominelle renten lagt sammen med alle de reelle kostnadene, som for eksempel gebyrer. Når du er på jakt etter lån eller refinansierer, er det dette du bør være på jakt etter. Gode rammeavtaler og gode verdier i de faktiske utgiftene utgjør en sunn økonomi.