Hva er kredittkort?

credit cardKredittkort er et betalingskort der utsteder gir kreditt eller låner ut penger til brukeren av kortet; brukeren av kortet bruker da kortet som betalingsmiddel i stedet for kontanter for å betale for varer og tjenester. Kortbrukeren kan med andre ord kjøpe varer og tjenester uten å faktisk ha tilgang på kontanter, eller slippe å få kontoen sin belastet med én gang.

Oppgjøret for dette kommer vanligvis én gang i måneden, i form av en faktura i papirform. Man kan også få denne tilsendt direkte på nettbanken sin.

Noen kort har også funksjonen der man kan kjøpe på avbetaling; i stedet for å betale alt utestående i slutten av måneden, kan kortbrukeren få tilbakebetalingen spredt ut over en lengre periode, gjerne flere måneder eller år. Dette blir naturlig nok fryktelig dyrt i lengden, da renten kan være skyhøy.

Kortutsteder er de som er ansvarlige for at selgeren av de aktuelle varene eller tjenestene får pengene sine, mens kundens oppgjør er med kortutsteder. Det blir omtrent som å låne penger fra en venn, og betale tilbake når man får lønn. Banken stiller dog noe større krav til tilbakebetaling enn det en venn gjør; det er vanlig at man skriver en kontrakt der blant annet tilbakebetalingsbetingelser og kredittgrense er fastsatt. Videre fastsetter avtalen størrelsen på avdragene kunden til enhver tid skal betale inn, samt hvilken rente det hele skal ligge på.

Kredittkort er ikke det samme som debetkort.

For å se sammenligning av kredittkort og deres betingelser, klikk her.