Ditt første kredittkort

Om du aldri har hatt gjeld før, eller om du er ung, kan det være vanskelig å få kredittkort. Merkelig nok ser utstederne ut til å stole mer på folk som har hatt gjeld og betalt det tilbake, enn de som aldri har hatt gjeld før i det heletatt. Selv om det ser vanskelig ut å få kredittkort om du aldri har hatt det før, er det noen trekk man kan gjøre for å få det.

Sjekk kredittverdigheten din

Det første du bør gjøre er å sjekke kredittverdigheten din. Denne vil fortelle deg om du har noen problemer med kreditt, og er det noen feil i rapporten har du mulighet til å rette opp i det. Om kredittverdigheten din er god, burde du ikke få noen problemer med å få innvilget kredittkort.

Spør i banken din

Når du har funnet ut at kreditten din er god, kan du søke om kort.  Noe som likevel er et minus med å søke i sin egen bank, er ofte at tilbudene de har er langt dårligere enn tilbudene som ligger ute på internett.

Klikk her for å se noen av tilbud på kredittkort.

Betalingskort

Om banken din ikke vil gi det noe kredittkort, kan du få deg et betalingskort. Over tid vil banken se at du bruker det forsvarlig, og sjansen for å få kredittkort vil bli større.

Ikke søk for ofte hos samme utsteder

En ting man bør unngå er å søke for ofte hos samme kortutsteder. Å gjøre dette kan tyde på at man har ustabil økonomi, og da minker sjansen for å få innvilget kort.

Pass deg for ‘utrolige’ tilbud.

Om du skal søke på kredittkort føler du kanskje det er best å søke på et kort som har ‘utrolige’ betingelser. Slike tilbud kommer av og til i posten og andre ganger i innboksen din, på e-mail. Disse kortene tilbyr ofte veldig lav rente, og de forteller deg at du allerede er godkjent, du må bare fylle ut og returnere papirene. Det de mener er at du er godkjent når det gjelder å få lov til å søke, men det betyr ikke at du vil få søknaden innvilget. Og om søknaden skulle bli godkjent er det lite sannsynlig at du får bruke kortet med rentesatsene som ble oppgitt i reklamen. Dette fordi renten ofte varierer med kredittgrensen; jo større kredittgrense, jo større er sannsynligheten for at du kommer til å bruke mer penger, og da er du så ‘heldig’ å få lav rente. Bare innse det med én gang: banken er interessert i å tjene penger på deg, intet annet.
Dette skal dog sies å være uten alt for stor betydning om man betaler det man skylder før forfall, ettersom de aller fleste utstedere gir en rentefri periode. Denne er som regel på litt over en måned.

Betal minst mulig gebyrer

Selv om fordelene man får med enkelte kort ofte overgår den lave rentesatsen på andre, er det en ting man må ha i bakhodet når man skal velge seg kort: få tak i et med lite gebyrer. Dette er langt viktigere enn lav rente, spesielt om man har planer om å betale utestående beløp før den rentefri perioden er over. Noen kort har gebyrer som spiser opp hele fordelen med å ha lav rente, og om man betaler det man skylder før den rentefri perioden er over, trenger man uansett ikke å tenke på renten. Da kan for eksempel 365 Privat være et alternativ; dette kortet har konkurransedyktig rente i tillegg til at det gir prosenter på «alt» man kjøper. Man skal lete lenge for å finne et bedre kort.